Z podanych składników wychodzi ok 20-22 słoiczków takich od musztardy... 5 kg papryki4-5 papryczek chili 2-3 główki czosnku 1 kg bakłażanów 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 2 łyżki cukru mały koncentrat pomidorowy sól 2- 3 łyżki octu pół szklanki oleju Papryki, bakłażany układamy na blasze od piekarnika i pieczemy ok 30-40 min w 200st w połowie czasu papryki przewracamy na drugą stronę (najlepiej żeby były dobrze przypieczone) ja do piekarnika wkładam też połowę obranego czosnku. W tym miejscu warzywa możemy przekręcić przez maszynkę, lekko zblendować w blenderze; byleby nie na miazgę lub drobniutko posiekać nożem. W tym czasie pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy wrzucamy do garnka i na małym ogniu dusimy. Dusimy wszystko na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż odparuje woda i pindżur będzie gęsty.