Jaka powinna być optymalna patelnia do naleśników?

Agnieszka
Kulinaria
02.10.2020 14:48
Jaka powinna być optymalna patelnia do naleśników?

Naleśniki to posiłek, który niestety można w prosty sposób zepsuć w trakcie smażenia. Aby się przed tym uchronić, należy mieć pod ręką odpowiednią patelnię. Czym powinna się charakteryzować?

Forma do naleśników powinna mieć idealnie płaską, gładką powierzchnię. Umożliwi to równomierne przygotowanie naleśników i uzyskanie chrupiącej zewnętrznej krawędzi.

Patelnia do naleśników powinna mieć niskie ściany zewnętrzne. Pozwoli to na łatwiejsze umieszczenie szpatułki pod naleśnikami, aby je przewrócić. Oznacza to również, że możesz wykorzystać każdy centymetr przestrzeni do smażenia. Nie bez znaczenia pozostaje też kwestia materiału, z którego wykonano naczynie.

Zdjęcie Jaka powinna być optymalna patelnia do naleśników? #1
Patelnia do naleśników Ø27cm. Źródło: prymusagd.pl

Teflonowa

Patelnie teflonowe pozwalają na skuteczne smażenie przy zastosowaniu niewielkiej ilości tłuszczu (lub nawet bez jego użycia). Jeśli zdecydujesz się użyć patelni zapobiegającej przywieraniu, poszukaj powłoki, która nie zawiera kadmu, ołowiu, PFAS ani PFOA. Patelnia wytrzyma tylko tak długo, jak sama warstwa nieprzywierająca. Odpowiednio pielęgnowana będzie przez nam służyć przez wiele lat.

Żeliwna

Żeliwne patelnie do naleśników wystarczają na całe życie. Z czasem tworzą naturalną nieprzywierającą warstwę z powodu sezonowania. W związku z tym na początku niekoniecznie muszą spełniać oczekiwania. Im lepsze sezonowanie, tym łatwiej naleśniki będą wysuwać się z patelni. Żeliwo jest łatwe do czyszczenia. Należy o dbać o patelnię, aby uniknąć efektu utleniania. Jeśli patelnia jest umyta, należy ją dokładnie wysuszyć, a następnie natrzeć niewielką ilością oleju i pozostawić w takim stanie.

Elektryczna

Patelnie elektryczne są najłatwiejsze w użytkowaniu. Mają nieprzywierające powierzchnie i są łatwe w obsłudze. Występują w różnych rozmiarach. Niektóre są małe jak przeciętna patelnia. Inne są duże i jednocześnie można na nich smażyć do kilku naleśników. Warto też wspomnieć o tym, że w przeciwieństwie do poprzednich wariantów elektryczna patelnia pozwala na utrzymanie z góry określonej temperatury.

Podsumowanie

Widać zatem, że wybór samych patelni do naleśników jest różnorodny, w związku z czym każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Niezależnie jednak od wyboru pamiętajmy o właściwym pielęgnowaniu tego naczynia kuchennego, aby służyło nam możliwie jak najdłużej, czyli minimum przez kilka lat.