SKŁADNIKI 1 płat sera feta o wadze ok. 150-200 g 2 świeże figi 2-3 łyżki miodu 2 łyżki ziaren sezamu (polecam uprażony wcześniej na patelni) 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub tymianku świeże pieczywo do podania PRZYGOTOWANIE Ser feta osusz papierowym ręcznikiem, a następnie polej miodem i obtocz z obu stron sezamem. Jednak, gdy ostatnio ujrzałem u Rozkosznego przepis na proste meze z tym greckim serem w roli głównej, wiedziałem, że czym prędzej będę musiał wypróbować ją w tym znakomitym anturażu. Taka feta pieczona z miodem aż się prosi, żeby rozsmarować ją na świeżym pieczywie i zajadać bez opamiętania, zapominając o Bożym świecie. Przestaje być twardym serem, który można pokruszyć na sałatkę, a staje się delikatna niczym twarożek, który można rozsmarować na kawałku pieczywa. Feta pieczona z miodem, sezamem i figami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 Jeżeli tak samo, jak ja należycie do miłośników tego greckiego sera z mleka owczego, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Do tego rozpływające się w ustach dojrzałe figi, chrupiący prażony sezam i odrobina rozmarynu, który nadaje całości powiewu świeżości. Możecie zaserwować ją jako przystawkę lub spałaszować na kolację z lampką wina.