Jesienne bułeczki dyniowe.

Joanna
Śniadania
01.10.2020 11:07
Jesienne bułeczki dyniowe.

Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą, ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na ok. 1 godz. piecz w temp. 180 °C góra – dół, bez termoobiegu. Wyłóż ciasto na blat delikatnie podsypany mąką, uformuj wałek i podziel na mniej więcej 12 równych części. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Do małej miseczki wlej 50 ml ciepłego mleka, ale nie gorącego i rozetrzyj w nim drożdże z łyżką cukru i mąki. W między czasie w rondelku podgrzej resztę mleka z masłem do momentu roztopienia się masła. Do większej miski przesiej przez sitko mąkę, wlej wyrośnięte drożdże, ubite jaja z cukrami, mleko z masłem oraz puree dyniowe. Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/10/jesienne-buleczki-dyniowe/