Eggnog - świąteczny poncz jajeczny z whisky

Łukasz
Boże Narodzenie
20.12.2017 8:04
Eggnog - świąteczny poncz jajeczny z whisky

Eggnog przygotowuje się na bazie brandy, rumu lub whisky, które łączy się z koglem-moglem, a na końcu dodaje się aromatyzowane przyprawami skondensowane mleko lub tłustą śmietankę wymieszaną ze zwykłym mlekiem. 😉 Eggnog - świąteczny poncz jajeczny z whisky Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 6 całych jaj 1 l mleka skondensowanego (niesłodzonego) 200-250 ml whisky (lub bourbonu albo rumu) 1 laska wanilii 3 laski cynamonu gałka muszkatołowa ½ szklanki cukru brązowego 4 łyżki płynnego miodu PRZYGOTOWANIE Ale tym, co najbardziej go odróżnia i jest zdecydowanie najfajniejsze, to cudowna lekka pianka z białek, z którymi łączy się gotowy likier oraz waniliowo-cynamonowy aromat, który wprawia w istny stan świątecznej błogości. Pod nazwą eggnog u Anglosasów lub pod uroczym francuskim lait de poule — kurze mleko kryje się chyba jeden z najbardziej świątecznych napojów. Tylko żeby nie było, że nie ostrzegałem — ta niepozorna szklaneczka ponczu nieźle kopie, a wcale tego nie czuć w trakcie. Żółtka oddziel od białek i ubij je z cukrem, aż staną się białe. Pamiętaj, że jeśli od razu go nie podajesz, to oddzielone białka trzeba zamrozić i wykorzystać dopiero w dniu podania. Laskę wanilii przekrój na pół i wrzuć do garnka wraz z laskami cynamonu. Na Karaibach popularna jest również wersja z mleczkiem kokosowym (musi być pycha!). Mleko przelej do rondelka lub garnka z grubym dnem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2017/12/Eggnog-z-Whisky.html