Drożdżowe ciasto śliwkowe trochę inaczej, czyli z migdałowym sosem 😊 Składniki na ciasto drożdżowe: 2 ¾ szklanki mąki ½ szklanki cukru 1 szklanka mleka 100 g masła 5 dag drożdży 1 jajko 1 szczypta soli Uwaga: szklanka 200 ml Masło rozpuszczam, a mleko delikatnie podgrzewam. Składniki na nadzienie: 700 g śliwek 1 ½ szklanki płatków migdałów 150 g śmietanki 30% 100 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru Śliwki kroję na ćwiartki. Następnie wykładam blaszkę (30 x 40 cm) papierem do pieczenia, wylewam ciasto drożdżowe, rozprowadzam równomiernie po blaszce (najlepiej zwilżoną dłonią) i ponownie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie układam śliwki na cieście, wylewam sos migdałowy i wstawiam ciasto na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję je do mąki, wlewam letnie mleko i całość mieszam do uzyskania gładkiej masy.