Faszerowane bataty (wegańskie)

Asia
Obiad
28.09.2020 20:48
Faszerowane bataty (wegańskie)

Składniki: 2-3 średniej wielkości bataty 3 łyżki oleju roślinnego “roślinne mięso Goplant ‘Zamiast Wołowiny’ 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml passaty pomidorowej 1 marchewka opcjonalnie 1/3 łodygi selera naciowego szczypta ziół prowansalskich lub oregano 1/2 łyżeczki soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej do dekoracji – kolendra lub pietruszka Dodatkowo: 2 łyżki majonezu wegańskiego 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Jak zrobić faszerowane bataty? Dodajemy puszkę krojonych pomidorów (ok. 400 g), 100 ml passaty pomidorowej, drobno pokrojoną marchewkę, szczyptę ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki soli i słodkiej papryki, a także szczyptę pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) i papryki ostrej. Tym razem postanowiłam przygotować je w nieco innej, wegańskiej wersji wraz z pysznym sosem, który w smaku nieco przypomina boloński. Bataty myjemy, przecinamy na połówki (można od spodu nieco batata ponakłuwać widelcem w kilku miejscach robią małe dziurki). Moje bataty pieczone zaserwowałam w wersji wegańskiej na bazie “roślinnego mięsa Goplant ‘Zamiast Wołowiny’ . Bataty pieczone Bataty, czyli tak zwane słodkie ziemniaki są coraz częściej używane w polskiej kuchni. Wegański obiad “Roślinne mięso Goplant można kupić stacjonarnie w takich miastach jak Warszawa, Poznań, Chorzów, Wrocław czy Gdańsk (tu znajdziesz rozpiskę sklepów klik >>) lub po prostu internetowo. Opcjonalnie polewamy wegańskim sosem czosnkowym (ja użyłam majonezu wegańskiego wymieszanego z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, szczyptą soli i pieprzu). Można go użyć w takiej formie jak ja, czyli do farszu, ale bez problemu można je usmażyć czy grillować. Zawierają w sobie duże ilości witaminy A (beta-karoten), a także pomogą w walce z przeziębieniem. Na patelni na rozgrzany olej (ok. 2-3 łyżek) wsypujemy drobno posiekaną cebulę. Wierzch udekorowałam świeżą kolendrą i wegańskim sosem czosnkowym (na bazie wegańskiego majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku). Pochodzą z Ameryki Środkowej i co ciekawe, istnieje około 400 odmian batatów, o różnym kolorze skórki, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, do białego. Krok 2 Upieczone bataty odstawiamy na 3-4 minuty do przestygnięcia. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20-25 minut (co chwilę mieszając).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/faszerowane-bataty-weganskie/