Jesień to okres wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. W tym sezonie spada nasza odporność, a organizm jest bardziej narażony i podatny na infekcje. Jak się przed nimi chronić? Poznaj naturalne sposoby na wzmocnienie dróg oddechowych.
Infekcje układu oddechowego jesienią
Jesienią często jesteśmy narażeni na infekcje układu oddechowego. Wiatr, deszcz, niskie temperatury, sprawiają, że nasz organizm jest bardziej podatny na choroby.
Na infekcje górnych dróg oddechowych najczęściej zapadają dzieci. Zazwyczaj zaczynają się od kataru i kaszlu, nieleczone mogę doprowadzić do zapalenia zatok, oskrzeli, czy płuc. Dowiedz się, jak zadbać o drogi oddechowe i nie chorować jesienią.
Naturalne sposoby na wzmocnienie układu oddechowego
Naturalne napary i soki
Bardzo pomocne we wzmocnieniu odporności jest regularne picie naparów i soków z leczniczych ziół oraz owoców. Kwiaty i owoce czarnego bzu, dzikiej róży, jarzębiny, napar z czystka, lipy, werbeny w naturalny sposób wzmocnią nasze drogi oddechowe. Wspomogą organizm w walce z chorobą, złagodzą objawy przeziębienia i pozwolą szybko wrócić do zdrowia.
Odpowiednia dieta
W jesiennej diecie powinny znaleźć się sezonowe warzywa i owoce oraz kiszonki. Czosnek, cebula, natka pietruszki, cytryna, imbir to produkty, które zwiększają odporność i wzmacniają nasz organizm. Pamiętajmy o regularnym nawodnieniu, piciu odpowiedniej ilości płynów w postaci wody, naturalnych soków, ziołowych herbat.
Aktywność fizyczna
Aktywność fizyczna i hartowanie organizmu pomoże wzmocnić drogi oddechowe. Częste wietrzenie pomieszczeń, wychodzenie na dwór, regularne spacery sprawią, że organizm szybko przystosuje się do jesiennej pogody i będzie mniej narażony na infekcje.
Witaminy
Jesienią nie zapominaj o zażywaniu witamin. Warto uzupełniać witaminę C, D oraz cynk. Możemy stosować je w postaci gotowych preparatów z apteki lub włączyć do swojej diety z produktami żywnościowymi. Witaminę C znajdziemy w cytrusach, papryce, pietruszce, kiszonkach. Witaminę D w tranie i rybach morskich. Cynk występuje w pestkach dyni i słonecznika, wątróbce czy kakao.