Przepis na: Kopytka z dyni Łącznie: 50 min Liczba porcji: 2-4 osób Składniki : 300 g puree z dyni 600 g ziemniaków (500 g po obraniu i ugotowaniu) 1 jajko 250 g mąki pszennej + do podsypywania 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy lub curry szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz do smaku Dodatkowo: 50 g masła 1 duża czerwona cebula 1/2 łyżeczki cukru Jak zrobić kopytka z dyni? Patent mojej babci na kopytka jest taki, że najlepiej po wyciągnięciu ich z wrzątku, zanurzyć je w zimnej wodzie nalanej np do garnka obok. Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy także mąkę pszenną, jajko, zimne puree z dyni, 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy, szczyptę gałki muszkatołowej oraz większą szczyptę soli (nawet 1/2 łyżeczki) i odrobinkę świeżo zmielonego pieprzu. Tym razem postawiłam na kopytka z dodatkiem puree z dyni. Przepis na kopytka Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie (do momentu aż widelec będzie ładnie wchodził w ziemniaki). Moje kopytka z dyni zaserwowałam z czerwoną, lekko karmelizowaną cebulą. Szybko zagniatamy ręcznie gładkie ciasto (gdyby byłoby bardzo klejące, a zależy to głównie od odmiany ziemniaków i tego czy są np. wodniste, wtedy podsyp odrobinę więcej mąki, tylko nie wolno przesadzić, bo wyjdą twarde kopytka po ugotowaniu).ddd Kopytka Na moim blogu znajdziecie także taki podstawowy, sprawdzony przepis na kopytka. Sposób przygotowania jest bardzo podobny, jedynie trzeba wcześniej upiec pokrojoną na kawałki dynię np. hokkaido, przestudzić i zblendować na puree. Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj moje kopytka z batatów i ziemniaków podane z masłem szałwiowym. Kluski z dyni Poucinane ciasto delikatnie oprószamy z wierzchu mąką, a następnie delikatnie wrzucamy do wrzątku. Kopytka z dyni to pyszny, jesienny pomysł na obiad. Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 2-3 cm. Możesz równie dobrze użyć ugotowanych ziemniaków z dnia wczorajszego jeżeli zostało Ci ich sporo z obiadu. Można opcjonalnie rozpuścić na patelni 50 g masła, dodać posiekaną w piórka czerwoną cebulę i podsmażyć do jej lekkiego zeszklenia. Myślę, że kopytka dyniowe będą równie smacznie smakować z masełkiem szałwiowym. Następnie je dokładnie odcedzamy i odstawiamy na 1-2 minutki aż lekko przestygną.