Przepis na: Racuchy drożdżowe z truskawkami Składniki: Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej 50 ml letniej wody Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 ml letniego mleka 3 płaskie łyżki cukru pudru 40 g rozpuszczonego masła 1 jajko 100-150 g truskawek lub malin Racuchy drożdżowe Racuchy z truskawkami to pyszne, letnie placuszki, które najlepiej smakują na ciepło zaraz po ich usmażeniu. Smażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem), z obu stron na złoty kolor. Padło na racuchy drożdżowe z truskawkami oprószone cukrem pudrem… Uwielbiam racuchy z jabłkami czy twarogiem, jednak tym razem postanowiłam przygotować je z innym dodatkiem. Nasze ciasto drożdżowe nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się zbytnio nie kleiło do łyżki).