Jesień już się zaczęła a wraz z nią chłodniejsze dni i wieczory. Sprzyja to łapaniu wirusów i infekcji, dlatego warto się przed nimi chronić. Jeśli już jednak zauważymy pierwsze objawy przeziębienia tj. kaszel, to możemy go zlikwidować za pomocą domowych sposobów. Na kaszel pomoże syrop z buraka.
Buraki
Na różne schorzenia pomagają domowe sposoby, które były stosowane już przez nasze babcie. Wywary z ziół, soki z warzyw czy maści potrafią zadziałać cuda. Różne warzywa mają odmienne właściwości i dlatego mogą być stosowane na różne schorzenia. Buraki to warzywa, które można wykorzystać nie tylko przy przygotowywaniu obiadu, ale również podczas pierwszych objawów przeziębienia.
Właściwości
Sok z buraka jest w pełni naturalny i nie zawiera żadnych konserwantów. Można go przygotowana bieżąco, dlatego zawsze jest świeży. Jest polecany dla dorosłych, małych dzieci oraz kobiet w ciąży. Buraki posiadają barwniki z grupy betalain, które wzmacniają naszą odporność. Są bogate również w antyoksydanty, które mają działanie przeciwzapalne. W swoim składzie mają witaminę C, A E i K oraz żelazo, wapń, sód i fosfor.
Pomocny podczas kaszlu
Sok z buraka ma wiele zdrowotnych właściwości, które znały już nasze babcie. Zmieszany z miodem wzmocni naszą odporność i doda nam sił. Takie połączenie zwalcza też zgagę i pierwsze objawy przeziębienia. Łagodzi kaszel i wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych. Może być stosowany zarówno przy kaszlu mokrym, jak i suchym, ponieważ zwalczy obie jego odmiany.
Składniki oraz przygotowanie
Przygotowanie soku z buraka jest proste, ponieważ nie potrzebuje on obróbki termicznej. Dzięki temu zachowuje swoje wartości odżywcze oraz witaminy.
Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie dwóch składników, które mamy w domu.
Składniki na syrop:
- 2 buraki,
- 1 łyżkę cukru lub miodu.
Najlepiej jest zastosować miód gryczany, lipowy albo spadziowy, ponieważ zawierają one najwięcej związków bakteriobójczych.
Przygotowanie:
Najprościej sok z buraka otrzymać poprzez jego zblendowanie, a powstałą miazgę przecedzić przez sitko lub gazę. Do soku dodajemy pózniej miód i taki syrop przechowujemy w butelce lub szklance w lodówce.
Dawkowanie
Sok z buraka należy pić w odpowiednich dawkach oraz regularnie.
Zalecana dawka to 5 ml (jedna łyżeczka od herbaty) dwa razy dziennie.
Można go np. dodać do herbaty lub bezpośrednio wypić z łyżeczki. Jeśli objawy przeziębienia są nasilone, wtedy można sięgać po niego nawet częściej. Jest to naturalny sok, a nie lek, więc ciężko będzie go przedawkować.