Pomidory zapiekane pod ciasteczkami z cheddarem Składniki: ok 1,5 -2 kg pomidorów 1 i 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu 70 g masła 1 opakowanie jogurtu naturalnego (180g) 2 łyżki posiekango szczypiorku 120 g cheddara startego na grubej tarce 3 lyłki oliwy 1 żołtko 1 łyżka mleka Wykonanie: W zeszłym roku wpadłam na przepis na zapiekane pomidory pod ciasteczkami z cheddarem – i to był zdecydowanie mój faworyt na przerabianie nadwyżek pomidorów. Wyciągnąć formę z piekarnika, posypać pomidory resztą cheddara a następnie ułożyć na wierzch ciasteczka, za pomocą pędzelka posmarować ich wierzch mieszanką żółtka i mleka i zapiekać w 180 stopniach kolejne 20 minut. Pomidory pokroić na grube plastry, posolić z obu stron i rozłożyć na ręcznikach papierowych – zostawić tak ok 20 minut, żeby pozbyć się płynu. W tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok 1/2 cm i za pomocą wąskiej szklanki wyciąć okrągłe ciasteczka, nadmiar ciasta zwinąć w kulkę i ponownie rozwałkować wycinając ciastka. Podawać ciepłe,najlepiej zaraz po upieczeniu, ale jak zostaną Wam resztki odgrzewajcie w piekarniku – ciasteczka ponownie staną się chrupiące i wyrośnięte i danie nic nie straci na smaku.