Author: www.cookingforemily.pl Serves: 6 Ingredients NA SPÓD 1 szklanka kaszki kukurydzianej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 50 g parmezanu garść liści bazylii łyżka masła sól, pieprz NA WIERZCH bakłażan cukinia oliwa przyprawa włoska szklanka sosu pomidorowego (można też zrobić własny sos przesmażając 5 posiekanych pomidorów z czosnkiem na oliwie, zmiksować i odparować, doprawić solą pieprzem, dodać posiekaną bazylię- to szczególnie polecam osobom na diecie bezglutenowej bo gotowe sosy często zawierają gluten) 150 g startego żółtego sera Instructions Tak przygotowaną polentę można zjeść na ciepło np. z gulaszem lub sosem grzybowym albo pozwolić wystygnąć rozkładając na blasze a po ostygnięciu można wycinać z niej plasterki, które po ugrillowaniu są świetnym dodatkiem do dań głównych lub sałatek. Włosi chyba się nie pogniewają, wszystko pozostaje w jednym kraju;) Warzywne mini pizze na spodzie z polenty Drukuj Prep time 45 min Cook time 15 min Total time 1 godzina Zdrowsza wersja pizzy - na spodzie z polenty z bakłażanem i cukinią. Smażyć na patelni (może też być grillowa) aż się zarumienią z obu stron. Tym razem jednak postanowiałam zapiec ją z warzywami, sosem pomidorowym i serem na wzór pizzy. Zmieszać w misce razem z oliwą, solą i przyprawami (mieszanka włoska albo inne ulubione zioła np. bazylia, oregano etc). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 10-15 minut aż ser się roztopi i całość się ładnie zarumieni. Wyłożyć ok 2 łyżek kaszy i rozprowadzić na kształt koła, tak żeby tworzyła płaski spód do mini pizzy.