Zupa krem z dyni o smaku serowym (wersja wegańska)

Zupy
23.09.2020 13:14
Zupa krem z dyni o smaku serowym (wersja wegańska)

Ilość kalorii – 570 kcal UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla całego litra zupy Makro: białka 27,2 g, tłuszcze 14,5 g, węglowodany 104,5 g Stopień trudności: łatwy Składniki: - 1 kg dyni (ja miałam taką pospolitą, ale piżmowa czy nelson też powinny się sprawdzić) - 500 ml bulionu warzywnego (w wersji niewegetariańskiej może być rosół na mięsie) - 35 g cebuli (½ średniej sztuki) - 3 ząbki czosnku - 20 g płatków nieaktywnych drożdży (4 lekko czubate łyżki) - 1 łyżka oliwy (lub oleju, do podsmażenia cebuli) - sól, pieprz (pieprz najlepiej z młynka) Ta zupa krem jest robiona z pieczonej dyni, więc obiecaj mi, że w czasie, gdy nasza gwiazda będzie się wygrzewać, ty nie będziesz czekać z nosem wlepionym w szybę piekarnika, tylko przygotujesz cebulę 😉 Sposób wykonania: - Zupę krem z dyni o smaku serowym robię z pieczonej dyni, więc na początek włącz piekarnik i ustaw, aby grzał się do 200 stopni. Jest to zupa krem z dyni z dodatkiem curry, mleczka kokosowego (czyli pospolicie), ale podkręcona sokiem z pomarańczy, a dla chętnych też pieprzem cayene, jak dla mnie rewelka! Jeśli masz już dość wersji z curry, mleczkiem kokosowym itp., to polecam ci dzisiejszy przepis, czyli zupę krem z dyni o smaku serowym, w wersji wegańskiej! Jeśli nie chcesz używać tych płatków drożdżowych, bo (i tu nawet nie mam pomysłu co wpisać), to mogę ci po prostu polecić zupełnie inny wariant zupy dyniowej, który też możesz spokojnie zrobić w wersji roślinnej (wystarczy zamiast rosołu na mięsie użyć bulionu warzywnego). Najłatwiej chyba na początek sobie odciąć kawałek na dole, żeby dynia stała stabilnie i wtedy dziabać na mniejsze kawałki, ale rób, jak ci wygodnie. Jak widzisz na zdjęciu, ja sobie poukładałam taką jakby mozaikę czy innego Tetrisa z kawałków dyni, bo wtedy łatwiej ją upchnąć na blasze. Możesz ją zjeść tak po prostu, ale polecam ci posypać ją wędzoną papryką w proszku i pestkami dyni (najlepiej podprażonymi na suchej patelni). Pokrój pół cebuli na dość drobne kawałki, po czym podsmaż na małej patelni, na łyżce oliwy. Ja zwykle najpierw kroję na pół, wydłubuję pestki, potem ciach na plastry i na koniec odcinak skórkę. Zwykle po prostu wrzucam surowy czosnek do wywaru, ale tym razem i tak piekłam dynię, więc co mi szkodziło dorzucić te trzy ząbki na blachę? Nie wiem na ile sobie radzisz z krojeniem dyni, mam nadzieję, że całkiem dobrze. Są gatunki dyni, które można jeść ze skórką, ale ja jeszcze nie próbowałam, jakoś nie mogę się przełamać 😉 - Teraz wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż na niej kawałki dyni i połóż obok 3 ząbki czosnku (w skórce). - Twoja zupa krem z dyni o smaku serowym jest już gotowa! Zupa krem z dyni to must have każdej jesieni. Tym bardziej, że jedna znajoma z Instagrama bardzo polecała i narobiła mi smaku… - Upieczoną dynię przełóż do garnka, zalej wywarem warzywnym i podgrzewaj na średnim ogniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opycha.pl/zupa-krem-z-dyni-o-smaku-serowym/