ciasto "Diabełek"

Krzysztof

Przepisy

07.06.2014 7:12

ciasto "Diabełek"

Składniki

Przepis

biszkopt jasny:

3 jaja

4 łyżki cukru

2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru waniliowego

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

mały słoiczek nutelli (240 gramów)

ciasto bakaliowe:

2 białka

0,5 szklanki (60 gramów) drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

50 gramów wiórków kokosowych

50 gramów rodzynek (wymieszałam na pół z suszoną żurawiną)

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki cukru pudru

50 gramów gorzkiej czekolady startej na dużych oczkach

masa budyniowa:

1 budyń waniliowy bez cukru (40 gramów)

4 łyżki cukru

125 gramów masła

1,5 szklanki mleka

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

ciemny biszkopt:

3 jaja

3 łyżki mąki pszennej tortowej

4 łyżki cukru

1 kopiasta łyżka ciemnego kakao

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

masa mascarpone:

250 gramów serka mascarpone

100 gramów białej czekolady

dodatkowo:

4 łyżki ciemnego kakao

Jasny biszkopt.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić. Równomiernie posmarować nutellą. Jeśli stała w lodówce, lekko ją podgrzać, aby łatwo dała się rozprowadzać.

Ciemny biszkopt.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować chwilkę, potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.

Ciasto bakaliowe.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia składników, wsypać bakalie i startą czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 – 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni, papier odkleić dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta.

Posmarowany masą czekoladową jasny biszkopt przykryć ciastem bakaliowym, lekko docisnąć.

Masa budyniowa:

1 szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić budyń z dodatkową łyżeczką mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Ugotować budyń (będzie dość gęsty). Jeszcze gorący wyłożyć na ciasto bakaliowe, wygładzić powierzchnię. Przykryć ciemnym biszkoptem.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej, utrzeć z serkiem mascarpone na gładką masę. Następnie posmarować nią ciemny biszkopt, wygładzić powierzchnię, posypać ciemnym kakao i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.