Składniki: (forma 21 x 21 cm lub tortownica 23-24 cm) 1 puszka masy makowej 850 g (polecam firmy Bakalland) 400 g herbatników kakaowych 250 g masła 2 gruszki lub 2 jabłka 100 g rodzynek Polewa: 100 g białej czekolady 200 g śmietanki 30% 1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny ) Na dnie rozsypać jedną część herbatników, na herbatniki zetrzeć jedną część masła i rozłożyć część masy makowej. Tak przygotowaną masę podzielić na 3 części, natomiast masło na 4 i pokruszone herbatniki na 4 części. Ciasto robi się podobnie jak szarlotkę sypaną – na przemian przekłada warstwy składników i zapieka. Gruszki lub jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Bardzo prosty przepis, po którym nie spodziewałam się fajerwerków, a tu takie pyszne ciasto. Ważne, że całość smakuje wybornie i z pewnością zasługuje, by trafić na świąteczny stół. Może to także zasługa białej polewy, która świetnie komponuje się z makiem. Herbatniki drobno pokruszyć za pomocą wałka do ciasta lub blendera. Do masy makowej dodać starte owoce oraz odsączone rodzynki. Dno tortownicy lub formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki plus starte masło. Gdyby wierzch bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową. Piec 35 minut w temp. 200 C.