Kruche ciastka z czekoladą (pieguski)

Asia

Ciasta

16.09.2020 0:08

Kruche ciastka z czekoladą (pieguski)

Łącznie: 20 min Składniki: 200 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki 60 g cukru np. drobnego 120 g miękkiego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Jak zrobić kruche ciastka? Wykonanie: Krok 1 Do miski dodajemy 200 g mąki pszennej tortowej (lub krupczatki), 60 g cukru np. drobnego, 120 g miękkiego masła, 1 jajko oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. To takie proste! Kruche ciastka z czekoladą przypominają w smaku tradycyjne pieguski, które można kupić w sklepach. Krok 3 Gładkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 10-15 minut. Do desce do krojenia kroimy w kosteczkę 60 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja wymieszałam obie czekolady) . To ekspresowy wypiek, który można nazwać nawet awaryjnym w momencie gdy spodziewasz się gości i nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś czasochłonnego. Początkowo mieszamy wszystko za pomocą łyżki, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto (w razie gdyby bardzo się kleiło, wtedy dodaj odrobinę mąki).

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/kruche-ciastka-z-czekolada/