Składniki na szare kluski: 1 kg surowych ziemniaków ok. 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli okrasa 100 g boczku 1 cebula Przygotowanie: Ciasto kładziemy za pomocą łyżki na gotującą się wodę, stąd też można się spotkać z ich inną nazwą kluski kładzione. Starte ziemniaki przełożyć na ściereczkę i porządnie odcisnąć nadmiar wody (najlepiej do jakiejś miseczki, wtedy na dnie zbierze nam się skrobia, którą dodajemy do ciasta). U nas w domu obowiązkowo szare kluski podaje się z podsmażonym boczkiem i surówką z kiszonej kapusty. Za pomocą dwóch łyżek formułować z ciasta kluski wielkości kciuka i wrzucać je na wrzątek. 1. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i następnie zetrzeć na tarce na małych oczkach. Szare kluski przygotowuje się z tartych, surowych ziemniaków oraz mąki. Szare kluski to pyszny pomysł na tani obiad dla całej rodziny. Kluski wyjąć na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. To zdecydowanie ulubione danie mojego męża, który pochodzi z Wielkopolski, A wiadomo tam ziemniak jest królem.