Farsz wyszedł pyszny a papryka po zapieczeniu była bardzo soczysta. składniki: ok 7 papryk średniej wielkości ( użyłam 4 czerwone i 3 białe spiczaste ) 500 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 600 g warzyw ( wykorzystałam: 1 cebulę, 1 małą kalarepkę, 2 marchewki, 2 małe cukinie żółte ze skórką) olej do smażenia sól,pieprz 100 g kuskusu 700 ml gęstego domowego przecieru pomidorowego starty ser żółty do posypania Przygotować farsz. Wstawić do piekanika nagrzanego na 190 C i zapiekać aż papryka będzie miękka, ok 30-40 minut. Tym razem do farszu oprócz mielonego mięsa wykorzystałam różne warzywa oraz kuskus. Cukinię, kalarepę oraz marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przecierem można polać także wierzch papryki, tam gdzie wystaje farsz co zabezpieczy go przed nadmiernym wysuszeniem. Sezon na paprykę więc obowiązkowo u mnie wersja faszerowana. Dalej smażyć aż mięso zmieni kolor a warzywa delikatnie zmiekną. Na koniec dodać kuskus i dokładnie wymieszać. Kuskus napęcznieje i wypije soki, które puściły warzywa i mięso. Do naczynia wlać przecier pomidorowy i ułożyć w nim nadzianą paprykę.