Składniki
podwójna pierś z kurczaka
dwa opakowania placków tortilli ( po 6 sztuk w opakowaniu)
50 gram sera żółtego
papryka czerwona
papryka zielona
papryka żółta
kukurydza
czerwona cebula
sos meksykański (gotowy w słoiku)
Przepis
Piersi kurczaka gotujemy z dodatkiem kostki rosołowej następnie rozdrabniamy na małe kawałki (najlepiej zrobić to od razu po ugotowaniu).
Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy drobno pokrojone papryki, cebulę, kukurydzę oraz sos meksykański. Całość dokładnie mieszamy.
Tortille kroimy na pół za pomocą noża. Na każdą z połówek tortilli wykładamy dużą łyżkę farszu oraz niewielką ilość sera żółtego.
Tak przygotowaną tortille zwijamy w kształt stożka i wykładamy (łączeniem do dołu) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi tortillami. W naszym przypadku przygotowaliśmy dwa poziomy tortilli po sześć na każdy poziom. Każdy z poziomów naszego dania powinien zostać obficie posypany serem żółtym.
Tak przygotowane tortille wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
I gotowe.
Ta potrawa świetnie nadaje się na domowe przyjęcia.
Życzymy smacznego!