Składniki (4-5 porcji): 1 cebula 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1 goździk 2 łyżki oleju 3 puszki dowolnej fasoli lub 4 i 1/2 szklanki ugotowanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1/2 szklanki ciemnego piwa* 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego sól i pieprz do smaku 3/4 szklanki czerwonych porzeczek * Piwo można zastąpić bulionem i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu klonowego Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w grube plastry, czosnek w cienkie plasterki. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, do czasu aż cebula zrobi się szklista. Dodać 1 puszkę fasoli wraz z zalewą oraz pozostałe 2 puszki odcedzone. Potrawka z czerwonej fasoli i porzeczek na piwie to idealny pomysł na pożywny, wegański obiad. Wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, piwo, bulion, cukier oraz sól i pieprz.