Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Joanna
Ciasta
11.09.2020 14:02
Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

ciepłego mleka pół kostki masła 4 łyżki cukru cukier waniliowy 3 jajka L + jedno żółtko 3 łyżki oleju śliwki Kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g masła 25 g cukru pudru mały cukier waniliowy Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruszonkę, wrzucić do miseczki i rozetrzeć palcami, aż zrobią się grudki, gotową kruszonkę można wstawić na czas przygotowania ciasta do lodówki lub zamrażalnika. W zimie taki słoiczek na wagę złota 🙂 Składniki: Blaszka 25×36 cm 500 g mąki pszennej luksusowej typ 550 25 g drożdży świeżych lub 7 g instant pół szkl. Do przesianej mąki wsypać cukry i wymieszać, wlać wyrośnięte drożdże, oraz roztopione letnie masło, olej, wbić jajka, następnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera, gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od ręki, misy miksera. Zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, odstawić miseczkę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min. Wyrobione ciasto odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykryć ściereczką. Na śliwki rozsypać kruszonkę i odstawić na pół godz. do napuszenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/09/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami/