Zapiekanka meksykańska z makaronem i mięsem mielonym

Milena
Zapiekanki
03.09.2020 12:32
Zapiekanka meksykańska z makaronem i mięsem mielonym

Składniki na zapiekankę meksykańską z makaronem i mięsem mielonym: 250 g niezbyt drobnego makaronu (dałam gnocchi sardi) 250 g mięsa mielonego (najlepiej wołowe, ale wieprzowe czy z indyka też może być; robiłam również w wersji bezmięsnej z wegańskim mięsem mielonym) mała puszka kukurydzy (około 150 g po odsączeniu) średniej wielkości cebula średniej wielkości papryka czerwona puszka czerwonej fasoli pomidor 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego około 100 g sera żółtego pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, papryka ostra, suszone liście kolendry, suszona natka pietruszki Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski, fasolę i kukurydzę odsączamy na sicie. Pomidora zalewamy na 10 minut gorącą wodą, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kukurydza, fasola, papryka i cebula to standardowe składniki w kuchni meksykańskiej, które świetnie pasują do mięsa mielonego, makaronu i pomidorów. Do dużej miski przekładamy makaron, mięso mielone z warzywami, kukurydzę i paprykę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę i mięso mielone. Zapiekanka meksykańska z makaronem i mięsem mielonym jest prosta do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2014/08/zapiekanka-meksykanska/