Składniki na frittatę z piekarnika: 5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki pszennej pół papryka czerwona 4 plasterki szynki pomidor pęczek szczypiorku 150 g żółtego sera sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, oregano, suszone pomidory łyżeczka masła do wysmarowania naczynia Przygotowanie Jajka rozbijamy do miski. Frittata z piekarnika z szynką, warzywami i serem żółtym jest świetnym pomysłem na sycące i smaczne śniadanie dla całej rodziny. Danie jest bardzo podobne do omletu, choć łatwiejsze do przygotowania, gdyż nie trzeba stać przy kuchenne i pilnować stopnia wysmażenia, ani wykonywać przeróżnych akrobacji, żeby przełożyć go na drugą stronę. Całość wylewamy do natłuszczonej formy do zapiekania (może to być blaszka, naczynie żaroodporne czy patelnia, którą można włożyć do piekarnika). Frittatę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut, aż masa się zetnie.