Szukając pomysłu na bezmięsny obiad, trafiłam na przepis na ziemniaczane kotleciki z dodatkiem sosu na bazie porów i brokuła. Kotleciki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (na średnim ogniu), z obu stron na złoto. Składniki : - 6-8 większych ziemniaków - 2-3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka posiekanego koperku - około 150 g tartego żółtego sera - 1 jajko - 2 duże pory - 1-2 brokuły - 150-200 ml śmietanki 30% - kilka pieczarek - jajka (do panierowania oraz do sadzenia) - bułka tarta - sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie (w trakcie gotowania ziemniaków), kroimy pory na półplasterki. Dołożyłam do tego smażone na masełku pieczarki oraz jajo sadzone i wyszedł wyśmienity bezmięsny obiad. Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, wrzucamy pory. Gdy się zeszklą dodajemy podzielone na małe różyczki, podgotowane brokuły. Sos, choć pyszny, jak dla mnie stanowi warzywny dodatek, a nie sos sam w sobie 😉 Smakowo całość komponuje się świetnie! Gotujemy w osłodzonej 1 łyżeczką cukru i lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła.