Składniki na makaron z warzywami po azjatycku (3 porcje): 100 g makaronu mie lub chow mein 2 garście żółtej fasoli szparagowej średniej wielkości cukinia duża papryka czerwona średniej wielkości marchew biała część pora 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili (domowej roboty, lub do kupienia w marketach na dziale z żywnością orientalną) łyżka oleju rzepakowego około 80 g orzechów nerkowca pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 4-5 cm kawałki. Cukinii odkrawamy końcówki i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, następnie plastry kroimy na ćwiartki. Makaron z warzywami po azjatycku to pyszne, lekkie i wegańskie danie na obiad. Kolorowe, chrupiące warzywa, uprażone orzechy nerkowca, cienkie nitki makaronu i słodko-pikantny sos tworzą bardzo smaczne połączenie, które swoim smakiem zyska wielu zwolenników. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw pora i marchew. Jeśli podane składniki podzielimy na 3 porcje, to jedna będzie miała około 400 kcal. Pora kroimy w plastry, paprykę i marchew w paski.