Składniki na zupę gulaszową po zbójnicku: 500 g łopatki wieprzowej 250 g niezbyt tłustego boczku (miałam gotowany, ale może też być surowy) 250 g białej fasoli (z puszki) 2 cebule (około 150 g) 2 średnie marchewki (około 150 g) szklanka passaty pomidorowej (250 ml) około 600 ml wody sól, pieprz, papryka wędzona i ostra, suszona natka pietruszki 2 łyżki smalcu Przygotowanie Łopatkę kroimy w drobną kostkę. Zupa gulaszowa po zbójnicku z łopatką wieprzową, boczkiem i fasolą to bardzo pożywne, treściwe i smaczne danie jednogarnkowe, które możemy zaserwować na obiad całej rodzinie głodomorów. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 50 minut, aż mięso z łopatki będzie miękkie. W tym czasie na tej samej patelni, co wcześniej smażyliśmy łopatkę, podsmażamy boczek i cebulę. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim mięso.