Kurczak po chińsku

Bartek
Obiad
21.08.2020 11:24
Kurczak po chińsku

Składniki na kurczaka po chińsku: 2 pojedyncze piersi z kurczaka – około 500 g 1 zielona papryka 2 duże marchewki 1 mała cukinia 1/2 pora – (biała część około 15 cm) 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wody 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka cukru trzcinowego pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Dzisiejszy obiad przygotowałam właśnie z wykorzystaniem piersi z kurczaka, a mianowicie kurczaka po chińsku. Kurczaka po chińsku podałam z ryżem, ale świetnie się sprawdzi również makaron ryżowy lub makaron chiński np. chow mein lub udon. 4. W osobnej miseczce wymieszać cztery łyżki sosu sojowego i po dwie łyżki octu balsamicznego i wody. Kurczaka po chińsku podawać z ryżem lub makaronem chińskim. Dość często sięgam po fileta z kurczaka, ponieważ jest to mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. Kurczak po chińsku to soczyste kawałki mięsa w towarzystwie chrupiących warzyw takich jak: papryka, cukinia, por i marchewka. Kurczak po chińsku to bardzo aromatyczne i pełne smaku danie, które z pewnością jeszcze nie raz powtórzę. 3. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, usunąć białe błonki i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na orientalnego kurczaka po chińsku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2018/04/kurczak-po-chinsku/