Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory.

Nela
Przetwory
19.08.2020 7:04
Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory.

Polecam :) Składniki ( na 5 słoików o poj. 900 ml ) - 2.5 kg cukinii ( waga po wydrążeniu pestek i miąższu ) - mała główka czosnku - liście laurowe - ziele angielskie - pieprz w ziarenkach - gorczyca Na dno każdego słoika, wcześniej wymytego i wyprażonego daję jeden ząbek czosnku, jeden liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, trzy ziarna pieprzu i szczyptę gorczycy. Dobrze się też sprawdza na imprezach jako zakąska, czy unikatowy składnik do wszelkiej maści sałatek z majonezem. Po tym czasie słoje wyjmuję z wrzątku, ustawiam na deseczce, przykrywam ściereczką do wystudzenia. Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na cukinię marynowaną. Zalewa - 2,5 litra wody - 3.5 łyżki soli kamiennej - 4 łyżki cukru - 1,5 szklanki octu 10% Wykonanie Cukinię myję, osuszam, usuwam gniazda nasienne, kroję słupki. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : Cukinia po szwedzku. To mój sprawdzony sposób na chrupiącą, jędrną cukinię w delikatnej zalewie octowej. Możemy stworzyć z niej wyśmienite przetwory, sałatki obiadowe, dania główne, zupy, a nawet słodkości. Zupa krem z cukinii. Podaję do obiadu, do grilla, czy do kanapek na kolację.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2020/08/cukinia-marynowana-na-zime-domowe.html