Kiszony kalafior

Weronika
Przetwory
14.08.2020 8:36
Kiszony kalafior

Składniki na 2 słoiki a 0,75 l 1 spory kalafior 1 litr wody 1 łyżka soli 2-3 ząbki czosnku kawałek chrzanu koper z baldachami nasion Przygotowanie: - wodę zagotować z solą, odstawić. Wyparzyć słoiki i nakrętki - kalafior podzielić na różyczki, wielkością dopasowując do rozmiarów słoika - czosnek zmiażdżyć, obrać chrzan i podzielić na porcje, przygotować baldachy kopru - układać różyczki kalafiora tak, by maksymalnie wypełnić przestrzenie w słoiku. Kiszona kapusta, buraki czy kiszone ogórki są najpopularniejsze, to nasze ulubione kiszonki, ale już marchew, kalafior lub inne warzywa budzą niemałe zdziwienie. Kiszone warzywa i owoce są mniej kaloryczne od świeżych, ponieważ podczas fermentycji następuje przemiana węglowodanów (cukrów) w kwas mlekowy. wtedy najlepiej umieścić słoiki w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, by przerwać lub spowolnić proces kiszenia. Proces kiszenia zwiększa zawartość witaminy C i podwaja ilość witaminy B, szczególnie witaminy B6 i B12.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2020/08/kiszony-kalafior.html