Składniki: 1 kalafior 3 jajka 2 łyżki mleka sól, pieprz szczypta czosnku granulowanego szczypta ostrej i słodkiej papryki inne ulubione przyprawy wskazane 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Wykonanie: Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, ale ma pozostać jędrny, odsączyć na sitku a następnie wyłożyć na ręczniku żeby dobrze wysechł. Na patelni rozgrzać masło i olej, wysypać równomiernie 1 łyżkę bułki tartej na to wyłożyć kalafiora, polać po wierzchu jak zostało jakieś jajko w misce i posypać resztą bułki tartej. Kalafior obtaczany w jajku z przyprawami i bułką tartą, smażony i podany z sosem pomidorowym/ketchupem. Podawać cieply, prosto z patelni z sosem pomidorowym albo ketchupem.