Składniki: Na sos beszamelowy: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 400 ml mleka w temperaturze pokojowej Pozostałe składniki: - 1 cebula - 250 g pieczarek - 1 puszka pomidorów - 1,2 kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki - 350 g żółtego sera - 1 duża cukinia - 1 łyżka ketchupu pikantnego - 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej - sól i pieprz do smaku - 4 ząbki czosnku - maggi (jak lubicie) - 2-3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Zobaczcie film jak zrobić taką lazanię krok po kroku 👇👇👇 Zaczynamy od sosu beszamelowego: w garnku roztapiamy masło dodajemy mąkę,mieszamy aż się dobrze połączy i zacznie bulgotać,dolewamy mleko,doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej i solą mieszamy aż zacznie gęstnieć,jak się zagotuje wyłączamy. Na cukinię resztę mięsa i rozsmarowujemy kolejne 2 łyżki beszamelu,ser żółty i ostatnią warstwę plastrów cukinii,znowu cukinię odrobinę solimy,Rozsmarowujemy na niej ostatnie 2 łyżki beszamelu i posypujemy resztą żółtego sera. Cukinię kroimy obieraczką na cienkie ,długie plastry dookoła,zostawiając środek.(widać dokładnie na filmie powyżej), Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy 2 łyżki beszamelu,na to układamy plastry cukinii jeden przy drugim,nawet dwie warstwy,odrobinę solimy. Na cukinię wykładamy połowę mięsa,na mięso rozsmarowujemy kolejne 2 łyżki beszamelu,posypujemy startym żółtym serem i układamy kolejną warstwę z plastrów cukinii,znowu cukinię odrobinę solimy. Kroimy cebulę i pieczarki w kostkę,podsmażamy na oleju ,następnie dodajemy mięso ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,paprykę słodką ,smażymy kilka minut,następnie dodajemy puszkę pomidorów ,ketchup,koncentrat i maggi mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut i wyłączamy.