Frittata z cukinią i szpinakiem

Obiad
04.09.2018 14:48
Frittata z cukinią i szpinakiem

ale frittata może mieć swoje jesienne wydania - np z dynią i serem kozim:) Frittata z cukinią i szpinakiem SAŁATKA SAŁATKA 3-4 pomidory pół pęczka natki pietruszki mały ząbek czosnku trzy łyżki oliwy łyżeczka octu balsamicznego sól , pieprz FRITTATA 2 średnie cukinie 3 ząbki czosnku 250 gr szpinaku 6 ziemniaków 2 cebule łyżka soku z cytryny 5 jajek 200 ml kwaśnej śmietany 18 % 150 gr fety garść ziół: natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia ( razem albo do wyboru zgodnie z upodobaniami) oliwa do smażenia sól , pieprz Ugotować ziemniaki (ale ważne żeby ich nie rozgotować, lepiej jak zostaną lekko twardawe) i odstawić do przestygnięcia. Gdy jedna strona się zarumieni przewrócić na drugą stronę Ja robię to tak, że przykładam do patelni talerz, przewracam na niego frittatę i następnie zsuwam z powrotem na patelnię z nie niepodpieczonej strony. Moja dzisiejsza wersja to frittata z cukinią, ziemniakami ( to idealny sposób na wykorzystanie resztek) i szpinakiem -ale możecie tu poszaleć i dodać to co macie w lodówce - brokuły, kalafior, oliwki, suszone pomidory... Na tą samą patelnię dodać umyty szpinak, posolić, dodać sok z cytryny, posolić i lekko przesmażyć aż szpinak zmięknie, ostawić do przestygnięcia. Jak macie patelnię z odpinaną rączką (albo metalową) – można wstawić do piekarnika z funkcją grill i podpiec od góry. Przygotować sałatkę: pomidory pokroić w kostkę, posiekać czosnek i natkę pietruszki, wymieszać wszystkie składniki, doprawić i wstawić do lodówki (smakuje najlepiej jak spędzi minimum godzinę w lodówce) . Następnie usmażyć na oliwie cebulkę razem z pokrojonymi w kostkę ziemiakami, doprawić solą i pieprzem . Cukini e pokroić w kostkę (jak macie większą cukinię możliwe, że będzie potrzeba wydrążyć środek z pestkami) . Podawać z chłodną sałatką z pomidora, można też polać śmietaną lub jogurtem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2018/08/frittata-z-cukinia-i-szpinakiem.html