Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 ząbki czosnku ½ cebuli ½ bakłażana 1 mała cukinia 1 puszka pomidorów krojonych lub 2-3 świeże pomidory pokrojone w kostkę 2 jajka sól, pieprz, kumin 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Bakłażany kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie odsączamy z soków (wystarczy lekko ścisnąć bakłażany dłonią nad zlewem). Możemy podawac ją z różnymi dodatkami, świetnie smakuje np. z bobem albo makrelą i szparagami, a ja najczęsciej przygotowuję ją z cukinią i bakłażanem, bo te warzywa niemal zawsze mam w lodówce. W lecie możecie jednak skorzystać również ze świezych pomidorów – będzie jeszcze smaczniej! Szakszuka z cukinią i bakłażanem na śniadanie Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Przepis przygotowałam dla magazynu Kocioł, w którego letnim numerze przedstawiamy przepisy na dania z wykorzystaniem zapasów w puszkach. To nic innego jak jajka sadzone w gestym sosie pomidorowym, obowiązkowo przyprawionym kuminem i posypane świeża kolendrą (w polskiej wersji możemy ją zastąpić natką pietruszki). jeżeli nie znacie szakszuki – musicie ją poznać, a jezeli znacie – spóbujcie wrzuci do niej bakłażana i cukinię, a nie pożałujecie 🙂 Szakszuka, shakshouka, chakczouka