Fasolka szparagowa jest u nas jadana dość często w sezonie, ale zazwyczaj w prostszym wydaniu, czyli z masłem i przyrumienioną bułką tartą, czasem z sosem sojowym, niekiedy w sałatce. Smacznego! 500g mielonego mięsa (wieprzowina lub indyk)1 duża cebula (ok 150g)2 marchewki (ok 300g)2 mięsiste pomidory (ok 500g) lub puszka krojonych pomidorów1 duży ząbek czosnku4 łyżki oliwykilka gałązek tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)1 łyżeczka słodkiej wędzonej paprykiświeża bazyliasólpieprz0,5kg fasolki szparagowejnatka pietruszki Może być ugotowany na szybko, wtedy będziemy mieli obiad w niecałe pół godziny, ale można również ugotować go w duchu slow cooking, wydobywając cudne aromaty i esencję smaku. Przepis na długo gotowany sos bolognese znajdziecie tu: Sos ala bolognese (na dwa sposoby) W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać warzywa, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory, gałązki tymianku, dusić na małym ogniu pod przykryciem aż sos odparuje (ok 20 minut). Naszła mnie jednak ochota na danie, w którym połączę fasolkę z sosem mięsno-pomidorowym. Póki sos się gotuje w osobnym garnku ugotować fasolkę szparagową. Fasolkę odcedzić, dodać do sosu pod koniec gotowania, wymieszać, przykryć i dusić 2-3 minuty. Pomidory obrać ze skórki: włożyć na pół minuty do wrzątku, następnie ściągnąć skórkę.