“Języki teściowej” z cukinii.

Joanna
Przetwory
06.08.2020 8:54
“Języki teściowej” z cukinii.

Składniki: 2 słoiki 500 ml 2 średnie cukinie, najlepiej młode – użyłam żółtą i zielona 1 czerwona papryka ostra lub zwykła 1 marchewka po 2 ząbki czosnku do słoika po gałązce kopru do każdego słoika po gałązce pietruszki do każdego słoika po 4 ziarenka pieprzu czarnego do każdego słoika po 2 kulki ziela angielskiego do słoika Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka soli z małą górką 2 łyżki cukru 50 ml octu spirytusowego do każdego słoika Przygotowanie: Do każdego słoika włożyć po gałązce kopru i pietruszki, po 2 ząbki czosnku, po 4 ziarenka pieprzu i po 2 kulki ziela angielskiego. Rozłożyć na deseczce plaster cukinii, położyć paseczek papryki na jednym z końców i rolować dość ciasno, następnie układać na dnie słoików. Obrać marchewkę i zetrzeć w słupki na tarce, podzielić na pół i ułożyć na dnie słoików. co prawda ja na moją nie mogę narzekać po tylu latach, ale na początku bywało różnie… Do każdego słoika wlać po 50 ml octu, następnie zalać gorącą zalewą. Zróbcie chociaż po parę słoików, samym wyglądem przyciąga oko na imprezowym stole taka przekąska. Pasteryzować 5 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Paprykę pokroić na słupki, jeśli użyjesz ostrą paprykę uzyskasz prawdziwy efekt języka teściowej 😉

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/08/jezyki-tesciowej-z-cukinii/