Składniki na ogórki małosolne na sucho: 1 kg ogórków gruntowych kawałek korzenia chrzanu 3 liście wiśni 3 liście porzeczki 2 gałązki kopru z baldachami 1 łyżka gorczycy 2 łyżeczki miałkiej soli 4 ząbki czosnku woreczek foliowy do kontaktu z żywnością Przygotowanie: 1. Ogórki umyć pod bieżącą wodą. Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na ogórki małosolne bez zalewy i bez słoików tzw. ogórki małosolne na sucho i od razu musiałam wypróbować ten przepis. Ogórki małosolne na sucho Ogórki małosolne uwielbiam, mogłabym je jeść i jeść w każdej ilości. Wykonanie jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu, a naprawdę warto wypróbować przepis na ogórki małosolne na sucho. Ogórki małosolne na sucho można przechowywać w lodówce przez około 4 dni. Po upływie tego czasu ogóreczki odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 godzin.