Składniki na krokiety z brokułem i pieczarkami (około 10 sztuk): Naleśniki: 2 szklanki mleka (szklanka – 200 ml) szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju szczypta soli Farsz: brokuł (około 400 g) 400 g pieczarek 150 g sera gorgonzola (jeśli nie lubicie serów pleśniowych, można go zamienić na inny np. cheddar) sól, pieprz Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Przygotowanie potrawy zabiera co prawda trochę czasu, ale można ją zrobić dzień wcześniej, a przed podaniem tylko obtoczyć krokiety w panierce i usmażyć na patelni. Krokiety z brokułem i pieczarkami to niezwykle smaczne, bezmięsne danie, które można przygotować na sycący obiad dla całej rodziny. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich cały płyn. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, najlepiej na parze. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.