Składniki: sałata lodowa lub rzymska 1 duża pierś z kurczaka 25 dag boczku wędzonego surowego ( w plastrach) 1 awokado + sok z połowy cytryny 2-3 pomidory ser z niebieską pleśnią 3 jajka 1 czerwona cebula Do zamarynowania kurczaka: 2 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka wędzonej papryki Na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 3 łyżki sosu worcestershire ( można to kupić w większości marketów) 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę) Na sałatę układamy kolejno obok siebie w rzędach pokrojone w kawałki pomidory,następnie pokrojone w ćwiartki jajka na twardo,pokrojonego w plasterki kurczaka,którego posypujemy pokrojoną w pół plasterki cebulą, następnie ser pleśniowy pokrojony w kostkę, podsmażony i pokrojony w kawałki boczek i na końcu awokado. Na tłuszczu który wytopił się z boczku smażymy pierś z kurczaka z obu stron,następnie przykrywamy patelnię i pozwalamy chwilkę mu dojść ,żeby nie był w środku surowy. W miseczce mieszamy olej,sos sojowy ,miód i wędzona paprykę ,wkładamy do tej mieszanki kurczaka obtaczamy to dokładnie w marynacie i odkładamy na kilka minut. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestek, za pomoc łyżki odbieramy miąższ od skórki, kroimy to w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Boczek smażymy na patelni na rumiano z obu stron i wyjmujemy to na ręcznik papierowy.