- 3 plastry żółtego sera Maasdamer Hochland, - łosoś ok. 200-300 g, - sól, pieprz, - 1/2 pomarańczy, - odrobina masła, - odrobina miodu, - żurawina domowa. - 1 brokuł + odrobina masła. Marynata: - 1 łyżka sosu sojowego, - 1/2 pomarańczy (sok), - 1 łyżeczka miodu gryczanego, - czerwona papryka ostra (opcjonalnie). Łososia kroimy na 3 paski szerokości ok. 3 cm., bez skóry. Kładziemy na każdy kawałek łososia plasterek złożony na pół sera. Posypujemy świeżą żurawiną, Zapiekamy w piekarniku ok. 15 min w 180 stopni. Na brokułowe pure wykładamy łososia, podajemy z domową żurawiną. Zanurzamy w marynacie, po ok. 1 godzinie, Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.