Dziś przygotowałam Wam czekoladowe gofry z sosem jagodowym i bitą śmietaną :) - 2 jajka, - ok.1,5 szklanki mąki, - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1/2 tabliczki czekolady mlecznej/gorzkiej, - 1/4 szklanki mleka, - 3/4 szklanki maślanki, - szczypta soli, - 2 łyżki kakao, - 50 g masła (stopionego), - 2 garści jagód (1 garść do posypania, druga garść do zmiksowania na mus z cukrem (1 łyżka cukru+ 2-3 łyżki jogurtu/śmietany), - ewentualnie bita śmietana: (ok. 330ml śmietany 30% + 1-2 łyżki cukru). W tym czasie gotujemy czekoladę z odrobiną mleka do całkowitego rozpuszczenia/ew. w kąpieli wodnej lub w mikrofali. W tym czasie gotujemy czekoladę z odrobiną mleka do całkowitego rozpuszczenia/ew. w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gofry podajemy z bitą śmietaną, sosem jagodowym oraz z dodatkiem świeżych jagód! Gofry podajemy z bitą śmietaną, sosem jagodowym oraz z dodatkiem świeżych jagód! Sos jagodowy: garść jagód łączymy z ok. 1 łyżką cukru (do smaku), blendujemy na mus. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno z dodatkiem 1-2 łyżek cukru (do smaku). Nie należy kłaść gofrów jeden na drugim, gdyż mogą się zdusić i nie będą już takie smaczne. Nie należy kłaść gofrów jeden na drugim, gdyż mogą się zdusić i nie będą już takie smaczne.