Składniki na klopsiki duszone w młodej kapuście: klopsiki 500 g mięsa mielonego ( u mnie z łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku mąka do obtoczenia klopsów dodatkowo dodatkowo 1 główka młodej kapusty 1 cebula 2 marchewki pęczek koperku 3/4 szklanki bulionu lub wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Takie klopsiki duszone w młodej kapuście już same stanowią pyszny obiad, ale oczywiście można je podać z młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem lub nawet z pieczywem. Tym razem w mojej kuchni danie obiadowe z wykorzystaniem właśnie młodej kapustki, a mianowicie klopsiki duszone w młodej kapuście. Klopsiki duszone w młodej kapuście najlepiej podawać z młodymi ziemniaczkami lub po prostu z pieczywem. 3. Z młodej kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, myjemy ją pod bieżącą wodą, a następnie przekrawamy na pół i odcinamy głąb. Polecam wypróbować ten sprawdzony przepis na wiosenny garnek, czyli klopsiki duszone w młodej kapuście. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i podsmażamy pulpety z każdej strony na złoty kolor. 2. Następnie z mięsa formułujemy klopsiki i obtaczamy je w mące. Na patelnię przekładamy wcześniej przygotowane klopsiki i danie ponownie dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy chwilę na patelni, aż się zeszkli. Całość zalewamy około 3/4 szklanki wody lub bulionu. 4. Kapustę dusimy pod przykryciem przez 10 minut.