Tort budyniowy z brzoskwiniami.

Joanna
Ciasta
24.07.2020 9:15
Tort budyniowy z brzoskwiniami.

Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń lub świeże owoce syrop z brzoskwiń do nasączenia 100 ml syropu z brzoskwiń + 1 łyżeczka żelatyny do posmarowania owoców na wierzchu tortu posypka na boki tortu, u mnie resztki ciasta szpinakowego wygrzebane z zamrażalnika Mój stary mikser Już się wysłużył po tylu latach bycia na baczności, więc przyszedł czas na zakup nowego, wybór padł na Mikser ręczny Breville z technologią HeatSoft™, pewnie myślicie cóż to za technologia, a już Wam piszę. Nowy mikser jest O wiele szybszy, na starym miałam tylko 5 poziomów prędkości, co ciekawe na nowym jest 7 a jak wrzucam 2 to mam wrażenie, jakbym miksowała moim starym mikserem na 5. Pierwszy krążek ułożyć na talerzu, nasączyć dość obficie syropem z brzoskwiń, nałożyć tortownicę i wyłożyć pierwszą warstwę kremu, na krem rozrzucić połowę pokrojonych brzoskwiń. Szalenie pyszny tort z brzoskwiniami, dawno nie piekłam tortu i tak mnie naszło na krem budyniowy, ale nie taki tradycyjny a wzbogacony owocami. Myślę, że posłuży mi przez długie lata, a spod jego trzepaków wyjdzie wiele wspaniałych słodkości, które już niebawem będziecie mogli podziwiać na blogu, a teraz zapraszam Was na dalszy ciąg przepisu. Krem budyniowy: 1 litr mleka 500 g masła 4 żółtka 8 łyżek cukru ( można dać więcej, krem nie jest za słodki ) 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe Gdy mleko zacznie się gotować przelać 1/3 do ubitych żółtek i szybko wymieszać mikserem do połączenia, czynność powtórzyć 2 razy, następnie całość przelać do garnka i wstawić na palnik. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 35 – 40 min. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił, gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Masło ubić na puch i do ubitego masła dodawać po łyżce budyniu, za każdym razem dokładnie ubić mikserem i tak do wykończenia budyniu. Brzoskwinie, odlać z syropu – syrop pozostawić do nasączenia biszkoptu i posmarowania brzoskwiń na wierzchu tortu. Oczywiście, że tak, mikser możesz kupić w bardzo dobrej cenie w sklepie www.breville-polska.pl , sprzęt na każdą kieszeń. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Koniecznie wpadnijcie na Czereśniową Panienkę, tylko spróbujcie zrobić z wiśniami, to jest dopiero tort… Co mi się bardzo spodobało To plastikowy pojemnik na przechowywanie miksera, wszystko w jednym miejscu. Do miski wrzucić miękkie masło, ja akurat pominęłam dzięki nowoczesnej technologii mojego nowego miksera HeatSoft™ wyjęłam zimne masło prosto z lodówki. Idealnie się wkomponowały w krem, a na drugi dzień, tort był przepyszny. Korzystanie z zimnego lub stopionego masła może mieć wpływ na jakość Twoich wypieków. z czubkiem mąki pszennej 2 budynie śmietankowe po 40 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Akcesoria do miksera i przewód zasilający, mikser w pojemniku zajmuje mało miejsca, upchniesz go w każdy kąt szafki kuchennej i nie będzie przeszkadzał, jak mój stary sprzęt. Wyciągasz zimne masło z lodówki a technologia HeatSoft™ zrobi resztę za Ciebie, wystarczy wcisnąć jeden pomarańczowy przycisk i załatwione.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/07/tort-budyniowy-z-brzoskwiniami/