Mi wystarczyło dwa takie mycia żeby pozbyć się prawie w 100 % zanieczyszczeń, oczywiście zdarzą się jakieś przyklejone liście czy igły które trzeba ręcznie wyczyścić, ale ten sposób podpatrzony u Zajadam.pl bardzo przyspieszył Mi oczyszczanie kurek dlatego dzielę się ta poradą z Wami :) Mrożenie kurek: - na 200 g kurek - 1/3 łyżeczki soli - 500 ml wody 1. 1. Umyte kurki wrzucam na gotującą się wodę z solą i podgotowuje je około 3 minuty, następnie odcedzam je i przekładam na sitko, można na ręcznik papierowy, a następnie czekam aż całkowicie ostygną i dopiero dziele na porcje i chowam do zamrażalki. Umyte kurki wrzucam na gotującą się wodę z solą i podgotowuje je około 3 minuty, następnie odcedzam je i przekładam na sitko, można na ręcznik papierowy, a następnie czekam aż całkowicie ostygną i dopiero dziele na porcje i chowam do zamrażalki. Mi wystarczyło dwa takie mycia żeby pozbyć się prawie w 100 % zanieczyszczeń, oczywiście zdarzą się jakieś przyklejone liście czy igły które trzeba ręcznie wyczyścić, ale ten sposób podpatrzony u Zajadam.pl bardzo przyspieszył Mi oczyszczanie kurek dlatego dzielę się ta poradą z Wami :) 2. Czyszczenie kurek, co jest nam potrzebne: - na 200 g kurek - 1 łyżeczka soli - około 1 litr gorącej wody 1. Kurki przekładamy do głębokiej miski i posypujemy solą, następnie zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na 3 minuty.