, ale latem przygotowuję też pierogi na słodko jak te dzisiejsze pierogi z czereśniami, albo tradycyjne pierogi z jagodami lub pierogi z truskawkami. Najlepsze pierogi w naszym domu przygotowywał tata, najczęściej robił ruskie pierogi, ale takie z owocami przygotowywał kilka razy w letnim sezonie, zagniatał ciasto na pierogi i nadziewał je własnoręcznie zebranymi truskawkami, jagodami lub czereśniami. Dzisiaj przygotowałam porcję pierogów z czereśniami i podałam je z bitą śmietaną, ale zwykła śmietana z cukrem też może być, po przekrojeniu pieroga wycieka z niego czereśniowy soczek, który barwi na czerwono śmietankę. Pierogi z czereśniami gotujemy we wrzącej osolonej wodzie możemy dodać odrobinę oleju, po wypłynięciu na powierzchnię pierogi gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty w zależności od ich grubości i wielkości. Składniki na ok. 45 sztuk pierogów: 3 szklanki mąki pszennej ok. 1-1 ½ szklanki wrzącej wody łyżeczka soli + 2 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów dodatki: bita śmietana lub gęsta śmietana i cukier Czereśnie + odrobina cukru Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą, wlewamy wrzącą wodę z olejem i mieszamy składniki najpierw łyżką, a gdy ciasto lekko przestygnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Najlepsze pierogi z czereśniami ze śmietaną i cukrem, takie pierogi na słodko to wspomnienie dzieciństwa. Po tym czasie ciasto pierogowe chwilkę wyrabiamy i wałkujemy cienko na stolnicy, ciasto jest bardzo elastyczne i nie powinno lepić się do stolnicy, przeważnie nie wymaga w zasadzie podsypywania mąką podczas wałkowania, ale jeśli się lepi to delikatnie posypcie blat.