Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Bogumiła

Sałatki

19.07.2020 23:46

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Przepis krok po kroku Składniki: - 250 g makaronu np. farfalle - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub np. oleju roślinnym - 1/2 szklanki zielonych oliwek - 8 suszonych pomidorów - 1 zielony ogórek - 4 łyżki sosu tysiąca wysp, ja wybrałem Roleskiego - 1 pęczek szczypiorku - sól, czarny pieprz Sałatka makaronowa z tuńczykiem najlepiej smakuje na świeżo, ale spokojnie nadaje się następnego dnia do pracy. Poza tym, wszelkie sałatki na bazie makaronu znakomicie sprawdzają się na imprezach, spotkaniach i np. prywatkach. Krok 4: Na końcu aby kawałki całkiem się nie rozpadły dodaję odsączonego z zalewy tuńczyka. Czasami przygotowuję ją na kolacje, fajnie sprawdza się wtedy makaron z obiadu. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook. Ja wybrałem kolorowe farfalle, czyli kokardki, ale równie dobrze sprawdzi się inny drobny makaron: muszelki, świderki lub penne. Najlepiej jeśli ugotowany będzie al dente, wtedy podczas mieszania nie będzie się rozpadał. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/makaron/salatka-makaronowa-z-tunczykiem/