mąki sól Farsz: około 400 g ugotowanego mięsa (np z rosołu) 1 cebula 1-2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Jeśli zamarzą Wam się pyzy z mięsem, zróbcie je sobie sami w domu, np wykorzystując gotowane mięso z rosołu. Jak z każdymi kluskami, jest z nimi troszkę pracy, ale na prawdę warto zrobić je samemu. Wodę, jaka spłynęła z surowych ziemniaków delikatnie odlewamy, a pozostałą na dnie naczynia skrobię dodajemy do miski z ziemniakami. koło 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 – 1 i 1/2 szkl. Dodajemy również jajko, mąkę (ilość dostosowujemy do odmiany ziemniaków – ja wykorzystałam mniej więcej 1 i 1/3 szkl.) i solimy. Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczamy w dłoni, na środku kładziemy mięsny farsz. Wiele razy, będąc w sklepie spożywczym, widziałam pyzy z mięsem. Przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Masę ziemniaczaną rolujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy (tworzymy wałek). Mąkę najlepiej dodawać stopniowo – wiele będzie zależało od odmiany ziemniaków, jak i samej mąki. Jest to fajna opcja, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko i niedrogo. Przekładamy na sito i umieszczamy nad garnkiem lub miską. Pozostałe ziemniaki trzemy na drobnych oczkach.