Tarta z zielonymi szparagami. Przepis krok po kroku.

Bogumiła
Obiad
18.04.2018 9:34
Tarta z zielonymi szparagami. Przepis krok po kroku.

½ pęczka zielonych szparagów 3 żółtka 200 ml śmietany 30% 60 g sera cheddar 100 g pomidorków koktajlowych, najlepiej czerwonych i żółtych sól, pieprz 1 łyżeczka cukru Ciasto: Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, następnie , sól, śmietanę i żółtko. Jest najłatwiejsze, najtrwalsze ze wszystkich które wypróbowaliśmy, nie trzeba go nawet schładzać, choć dla pewności w przepisie jest uwaga, że warto to zrobić ale tylko na wszelki wypadek. Tarta z zielonymi szparagami według naszego przepisu, wychodzi idealnie jest zarówno krucha jak i kremowa z wyraźnym aromatem sera cheddar. Do wykonania tarty, użyliśmy z Bogusią naszego sprawdzonego w 100% przepisu na kruche ciasto. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Składniki: Kruche ciasto: 120 g zimnego masła 220 g mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżeczka soli Farsz: W misce roztrzep rózgą żółtka ze śmietaną, wsyp starty cheddar oraz ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, całość wymieszaj. Pisałem Wam już o tym w jednym z moich wpisów. Wspaniale się roztapia i ma niepowtarzalny smak, na dodatek jest już raczej ogólnie dostępny. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie formę wyjmij z piekarnika, ciasto powinno być delikatnie złote. Tarta z zielonymi szparagami to nasza Kuroniowa obowiązkowa pozycja, podczas majowego wysypu tych wspaniałych warzyw.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/tarta-z-zielonymi-szparagami/