Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Bogumiła

Ciasta

19.07.2020 23:17

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym – przepis krok po kroku Składniki: Biszkopt: 8 jajek 6 łyżek cukru np. drobnego lub cukru pudru 8 łyżek kakao 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 400 g śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 100 g ciemnej czekolady np. 80% 3 łyżki cukru pudru 100 ml espresso, do przygotowania naparu użyłem kawy Brazylia – Moinho słodka herbata z do nasączenia biszkoptu Polewa: 100 g ciemnej czekolady np. 80% 50 ml śmietanki 30% Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione ciasto czekoladowe z kremem kawowym. Uwielbiam aromat kawy i nie chodzi mi tutaj o sam zapach gorącego napoju, ale o wszystkie niuanse związane z jej szlachetną wonią. Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook. Na koniec wstaw na 1 godzinę do lodówki, aż wszystkie warstwy ładnie stężeją. Krok 6: W rondelku na małym ogniu rozpuść pokruszoną czekoladę ze śmietaną. Krok 2: Następnie wsyp połączone: kakao, 2 rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Ten gatunek posiada bez wątpienia wyczuwalne nuty czekolady, pomarańczy i migdałów, które idealnie sprawdzą się w deserach. Zimną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Jest to połączenie bez wątpienia idealne: czekolada i kawa, są jak liść laurowy i ziele angielskie, czy sól i pieprz, nierozłączne i cudownie się uzupełniają. Jest to zasługą ziaren Yellow Bourbon Arabika pochodzących z plantacji Fazenda Moinho, położonej w brazylijskim regionie Carmo De Minas Gerais. Krok 3: Masę przelej do kwadratowej formy o boku około 20 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/ciasta-i-ciastka/ciasto-czekoladowe-z-kremem-kawowym/