Oczywiście warto choć raz w życiu wypróbować oryginalne Pasteis de bacalhau ale na razie musi Wam wystarczyć mój przepis na krokiety ziemniaczane z dorszem 😉 Inspiracją do powstania przepisu na Krokiety ziemniaczane z dorszem są portugalskie Pasteis de bacalhau, z tym że oryginalnie ta potrawa musi zawierać Bacalhau, czyli solonego i suszonego dorsza. Rybę podziel na mniejsze kawałki, zmiel razem z ziemniakami w maszynce do mielenia na grubych oczkach. Olej rośliny do smażenia 700-800 ml Ew. ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, odstaw do całkowitego wystudzenia, najlepiej zrób to dzień wcześniej lub użyj tych które zostały z poprzedniego posiłku. Kuchnia portugalska w dużej mierze opiera się na rybach w tym oczywiście na solonym suszonym dorszu. Składniki: 500 g ziemniaków 300 g filetu z dorsza 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli Może to być doskonała alternatywa dla piątkowej ryby w panierce lub w wersji mini jako przekąska na imprezie. Naprawdę warto wypróbować przepis na krokiety ziemniaczane z dorszem. Dlatego postanowiłem zastąpić go zwyczajnym filetem z dorsza, który kupisz w każdym większym sklepie spożywczym i nie kosztuje fortuny.